.
Korang boleh panggil aku dengan nama Azmas ataupun Su.Kenapa nama Azmas yang aku pilih???sebabnya Az tu nama suami aku dan Mas tu nama aku.Aku suka menulis blog.Hobi ku adalah bermain dengan javascript..Aku suka berkawan so kalu korang nak berkawan dengan aku,amatlah dialu-alukan.Mungkin bahasaku tidak seindah sasterawan. So andaikata ada bait-bait kata yang menyinggung perasaan korang, aku susun sepuluh jari memohon maaf.Salam perkenalan kepada semua
maaf sebab dah lama x update blog nie.. sekarang sedang sibuk dengan blog bisness kak sue di bawah nie jemputlah jenguk!!!

Membuat Scroll Box Didalam Blog Post

Hi!!pagi semua..ari nie nak ajar lagi satu tutorial baru kat korang sumer..semalam masa bukak email, tetiba ada pertanyaan dari seorang teman

Bagaimana yerk cara untuk membuat posting berada dalam scroll.Boleh x ajar??

Lebih kurang macam tulah pertanyaan nya tu.So sebenarnya mungkin apa yang dimaksudkan teman tersebut adalah seperti berikut :



Korang akan dapati bahawa semua posting yang korang buat berada didalam scroll.So seandainya posting korang tu panjang berjela..yelah kalau citer yang korang nak sampaikan tu bermula dari Johor sampai ke sempadan Thailand..huhuhuhu..mahunyer post tu x panjang berjela sampai ke bawah..Sebenarnya cara ini bagus bagi menjimatkan ruang blog korang..So nak tau x bagaimana untuk membuatnya??
Cam biasak le yer..

1.Login ke blog korang
2.Klik Layout
3.Klik Edit HTML
4.Cari kod

.post {
height:200px;
overflow:auto;
}

Masukkan kod berwarna biru didalamnya.

5.Kemudian Save..dan korang bolehlah melihat hasilnya.

Tapi jika korang tidak mahu semua post korang berada didalam scroll cuma mahu segelintir sahaja seperti ini

Contoh:-

Korang akan dapati bahawa semua posting yang korang buat berada didalam scroll.So seandainya posting korang tu panjang berjela..yelah kalau citer yang korang nak sampaikan tu bermula dari Johor sampai ke sempadan Thailand..huhuhuhu..mahunyer post tu x panjang berjela sampai ke bawah..Sebenarnya cara ini bagus bagi menjimatkan ruang blog korang..So nak tau x bagaimana untuk membuatnya??
Cam biasak le yer..

1.Login ke blog korang
2.Klik Layout
3.Klik Edit HTML
4.Cari kod

.post {
height:200px;
overflow:auto;
}

Masukkan kod berwarna biru didalamnya.

5.Kemudian Save..dan korang bolehlah melihat hasilnya.


Untuk membuatnya dalah mudah..
Korang cuma perlu memasukkan kod

<div style="BORDER-RIGHT: #ff0099 1px solid; BORDER-TOP: #ff0099 1px solid; OVERFLOW: scroll; BORDER-LEFT: #ff0099 1px solid; WIDTH: 500px; BORDER-BOTTOM: #ff0099 1px solid; HEIGHT: 120px">Masukkan teks korang didalam ini</div>

setiap kali korang membuat posting.

Okeis selamat berjaya.Hepi blogging

***Kod bewarna hijau boleh diubah bersesuaian dengan lebar dan ketinggian scroll yang ingin korang paparkan

Luangkanlah sedikit masa korang untuk memberi komen di blog ini kerana setiap komen yang dibuat oleh korang amat bermakna dan secara tidak langsung ianya memberi suntikan semangat untuk saya terus menulis di blog ini...

9 Teman-teman yang sudi komen:

Aizat said...

thanx gilew2!!!! amat berguna!

azmas said...

okeis..u punyer blog nice :)

joezt_Joe said...

hu2 dapat wat, senang je...tapi kalau xnk keluarkan semua teks yang panjang dengan cara lain iaitu klik for "more reading"camne ek? harap2 faham soklan..tq

ummu aisyah*** said...

akak mcm mana kalau nak besarkan saiz dia??

azmas said...

ummu aisyah

untuk membesarkan saiznya..ummu cuma perlu ubah kan nilai width dan jika nak ubah ketinggian scroll,ummu blh ubahkan nilai height

azmas said...

joezt_Joe

sy dah buat tutorial yang diinginkan

mohd ruzaini said...

nice post. thanks coz share ilmu.

azmas said...

mohd ruzaini

TQ, datang2ler selalu kat blog nie :)

Khel Khaliesah said...

U MEMANG MANTAP!!!!!!!!!!!!!!

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin